Mode har altid været en måde at vise, hvilken klasse vi tilhører. Men bliver vi aldrig trætte af at erhverve nyt tøj? Noget tyder på det. Leje af tøj og genbrugsbutikker er generelt i fremgang.

Mode er blandt de største klimasyndere, da både bomuldsproduktionen, vores forbrug og fragten har stor konsekvenser, når det kommer til Co2-udledningen. Samtidig koster det os dyrt, når vi erhverver modetøj, der generelt er kendt for at være dyrt.

 

Men bliver vi aldrig trætte af at købe nyt tøj, der kun holder i én sæson? Der er mange gode grunde til at købe tøj, der er holdbart og klassisk, så det ikke følger kortsigtede modetendenser.

Danske mærker i opposition

Lolly’s Laundry ønsker at gå i dén retning, hvor tøjet ikke skal smides ud, når det har været brugt i én sæson. De producerer slidstærkt tøj i kvalitetsmaterialer, som samtidig ser godt ud og ikke går af mode igen.

 

Flere danske mærker ønsker at gå mod strømmen og udlede så lidt Co2 som muligt. Mads Nørgaard, der er et internationalt kendt, dansk modebrand, lukker deres webshop ned, når den store forbrugsfest, Black Friday, løber af stablen, og melder sig dermed ind i klubben af danske brands, der ønsker at ‘stoppe køb og smid ud’-kulturen.

Mode er en belastning for klimaet

Modetøj er generelt en stor belastning for klimaet. Faktisk så stor, at nogle mener, vores klode kunne blive reddet, hvis blot vi stoppede med at købe nyt tøj mere end én gang om året.

 

Det skyldes især, at bomuldsproduktionen, der er den primære ingrediens i tøj, er en stor synder, når det kommer til Co2-udledning. Nethandel har ligeledes stormet frem de seneste år, hvorfor der er større fragtomkostninger, og dermed miljøbelastninger, forbundet med køb af modetøj.

Leje af tøj og second hand vinder frem

Flere brands, der er internationalt anerkendte, ønsker ligeledes at stoppe forbrugsfesten. Det gør de blandt andet ved at gøre det muligt at leje tøj frem for at købe. Det er i særdeleshed anvendeligt, hvis du skal til en fin middag, hvor du før ville købe en ny kjole eller et jakkesæt til denne ene begivenhed. I stedet har du mulighed for at leje tøjet, så din miljøbelastning bliver så minimal som muligt.

 

Ligeledes oplever second hand-butikker og genbrugsforretninger stor popularitet i disse dage. I stedet for at skille sig af med tøjet, bliver de afleveret i lokale genbrugsbutikker, hvor andre har mulighed for at genkøbe dem.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

nine − 4 =